Alkoholivabad vahuveinid, veinid ja õlled ei ole suunatud lastele ja noortele, vaid täiskasvanud tarbijale, kes soovib alternatiivi alkohoolsele joogile.
Korduma kippuvad küsimused
Mittealkohoolne: ei sisalda üldse alkoholi (0.0%)
Alkoholivaba: sisaldab 0.0-0.05% alkoholi
Dealkoholiseeritud: sisaldab 0.5% või vähem alkoholi
Madala alkoholisisaldusega: sisaldab rohkem kui 0.5% aga vähem kui 1.2% alkoholi.
ELi määruste kohaselt kõiki jooke, milles on alkoholi vähem kui 0.5 protsenti, peetakse alkoholivabadeks. Erinevates riikides siiski võivad terminid erineda.
Üllatuslikult esineb alkoholi mitmetes meie tavapärastes jookides või toiduainetes, näiteks: üks klaas aplelsinimahla sisaldab kuni 0.5% alkoholi, vanilje essents (mitte sünteetiline) sisaldab rohkem kui 20% alkoholi.
Valmis veinist alkoholi eemaldamiseks võib kasutada peamiselt kolme meetodit:
Vaakumis aurustamine – alkoholi aurustumise temperatuur on madalam kui teiste vedelike oma, ja seega tuleks alkoholi aurustamiseks keeta veini kõrgel temperatuuril, mis kahjustab veini õrna maitset. Vaakumis aurustamise protsessi võttis esimesena kasutusele Carl Jung 1904. aastal. Protseduur viiakse läbi vaakumis, mille puhul aurustumine saavutatakse palju madalamal temperatuuril. Veinist aurustub alkohol, samas säilivad selles omadused, maitse ja aroomid, mis tavalise keetmise puhul kaotsi läheksid. Vaakumdestillatsiooni toimub kahes etapis. Esimese etapi ajal juhitakse vein läbi destillatsioonikolonni ja selle väikesest alkoholikogusest ekstraheeritakse temperatuuril 30°C suure lenduvusega ained (aroomid). Teise etapi ajal juhitakse vein alkoholi eemaldamiseks läbi kolonni teist korda.
Pöördosmoos läbi poolläbilaskva membraani
Pöördosmoos on nanofiltreerimise vorm, mis võimaldab vee ja alkoholi segust (mille kohta kasutatakse nime permeaat) eraldada teised väikesed molekulid, nagu näiteks orgaanilised happed või kaalium.
Protsess toimub kolmes etapis. Kõigepealt viiakse suletud ahelas läbi veini pöördosmoos, kuni saavutatakse soovitud alkoholi maht.
Teises etapis jaotatakse vein kaheks vooluks, millest üks sisaldab kergeid molekulaarseid ühendeid ja teine ühendeid, mis on jäänud membraanile.
Lõpuks on vaja alkoholisisalduse vähendamiseks lisada osmoositud veinile sama palju vett nagu pöördosmoosi käigus eraldati.
Karusellauruti (Spinning Cone Column, ehk SCC), mida kasutatakse laialdaselt USA-s ja Austraalias. See on uusim, tõhusaim ja kõige kasulikum meetod lenduvate ühendite (aroomide) kogumiseks ja säilitamiseks veinis madalatel temperatuuridel.
Tehnoloogia puhul kasutatakse õhukese veinikihi aurustamist – selleks valatakse vein samba külge asetatud pöörlevatele koonustele, mille pinnalt eraldatakse väikesest osast veinist vaakumiga töötlemisel aur. Töödeldakse ainult osa dealkoholiseeritud veinist. See osa veinist kõigepealt dearomatiseeritakse ja eemaldatakse suurem osa alkoholi. Eelnevalt eraldatud aroomid on dearomatiseeritud ja lisatakse dealkoholiseeritud veini sisse. Seejärel lisatakse dealkoholiseeritud osa veinist tagasi kogu töödeldava veinihulga sisse.
Tehnoloogia põhineb destilatsiooni ja kuumuse kasutamisel ja võimaldab reguleerida alkoholisisaldust ilma, et vein kaotaks oma aroomid.
Peatatud käärimine – seda meetodit kasutatakse rohkem õllede puhul. Virre segatakse ja jäetakse käärima. Kääritamine peatatakse just enne seda, kui virdes hakkab tekkima alkohol.
Kõigepealt on oluline mõista, et veini alkoholivabaks muutmine on riskantne protsess, mis võib tugevalt mõjutada veini aroomide kvaliteeti.
Aastate jooksul on saanud selgeks, et valmis veinist alkoholi ekstraheerimise asemel võib alkoholi eemaldada tootmisprotsessi erinevate etappide ajal ja erinevaid meetodeid kasutades.
Valides madala suhkrusisaldusega viinamarjasordid. Viinamarjaistanduses kasutatakse erinevaid meetodeid, näiteks jagades saagikoristus kaheks etapiks: kõigepealt korjatakse vähem küpsed viinamarjad, millel on suurem happesus, ja hiljem korjatakse küpsemad viinamarjad. Kaks saaki segatakse seejärel omavahel kokku.
Alkohol mõjutab seda, KUIDAS me maitseme, mitte seda mida me maitseme. Alkoholivabas veinis on alles kõik originaalveini omadused (maitse ja lõhnabukett). Alkoholi eemaldamine muudab pisut buketti, mida me tarbime.
Arvatakse, et väljend “täidlase maitsega” käib veini maitse kohta, aga see ei ole nii. Täidluse annab alkohol ja mida täidlasem vein, seda rohkem on alkoholi. Alkohol annab veinile ka tekstuuri ja selle eemaldamine võib mõjutada, kuidas me jooki tunnetame. Maitset aga alkoholisisalduse vähendamine või eemaldamine EI mõjuta. Tõusevad rohkem esile veini puuviljamaitsed. Te tunnete nö puudust alkoholimaitsest, mis on põhimaitse, mida te kogete alkoholisisaldusega veini juues. Sellepärast on veiniekspertide suureks oskuseks leida üles alkoholisisaldusega veini peidetud maitsed, mida varjutab alkohol. Alkoholi eemaldamisel kaob osa veini sügavusest. See peab eriti paika punase veini puhul. Valgete veinide puhul, mis palju paremini säilitavad alkoholisisaldusega veini algsed tekstuuriomadused, on see märgatavalt vähem märgatav.
Viinamarjamahl valmistatakse purustatud ja pressitud viinamarjadest. Vein on aga kääritatud viinamarjamahl. Alkoholivabad veinid toodetakse täielikult kääritatud veinist (9-12%) millest alkohol eemaldatakse pärast kääritamist. Alkoholivaba vein on läbi teinud kõik samad küpsemise staadiumid nagu “normaalne” vein, erinevus on selles, et pärast küpsemist eraldatakse veinist alkohol.
Kõigis meie veinides on võrreldes alkoholi sisaldavate veinidega laias laastus 75% vähem kaloreid. Kalorite sisaldus on veinides erinev, EI OLE aga rasvu ja valke.
Õlled sisaldavad umbes 50% vähem kaloreid kui alkoholisisaldusega õlled.
Alkohoolsetes jookides on erakordselt palju kaloreid. Ühes grammis alkoholis on 7 kalorit ja ühes pokaalis 100 kalorit. Alkohol takistab ka rasva põletamist, keha põletab rasva asemel alkoholis sisalduvaid kaloreid. Alkoholitarbimine toob kaasa rasvade akumuleerimise, rasvad ladestuvad peamiselt kõhu piirkonda.
Teaduslike uuringutega on tõestatud, et punase veini tervislikud mõjud ei tulene mitte alkoholist vaid flavonoididest, mida sisaldavad ka dealkoholiseeritud veinid. Alkoholivabas punases veinis on sama kõrge polüfenoolide tase nagu tavalises punases veinis. Polüfenoolid on antioksüdandid, mis alandavad vererõhku. Polüfenoolid mõjuvad hästi kõrgvererõhutõve puhul ja neil on vananemisvastased omadused. Alkoholivabad veinid võimaldavad nautida klaasikest veini kõigi nende positiivsete omadustega ja ilma alkoholi negatiivse mõjuta.
Alkoholisisaldusega veinid sisaldavad palju sulfiteid. Pidagem silmas, et päevane soovitatud tase inimesele on 50 mg ja vaadakem selle valgusel maksimaalset seadusega lubatud sulfitite taset alljärgnevates veinides:
Kuivad punased veinid | 160 mg/l | 32 mg klaasi kohta |
Naturaalsed magusad veinid | 200 mg/l | 40 mg klaasi kohta |
Kuivad valged ja roosad veinid | 210 mg/l | 42 mg klaasi kohta |
Vahuveinid | 210 mg/l | 42 mg klaasi kohta |
Poolkuivad veinid | 260 mg/l | 52 mg klaasi kohta |
Magusad veinid | 300 mg/l | 60 mg klaasi kohta |
Dessertveinid | 400 mg/l | 80 mg klaasi kohta |
Allikas: Les sulfites.com)
Isegi kui sulfitid on hea veini valmistamiseks hädavajalikud, on järjest olulisem kontrollida, mida me joome.
Näiteks VinoSobrio ja Pierre Zero on alkoholivabad veinid, milles tänu dealkoholiseerimise protsessile praktiliselt puuduvad sulfitid ja on ohutud tervisele.
Kaalujälgijad
Kui loete kaloreid, siis rõõmustab teid kindlasti teadmine, et alkoholivabas veinis on 75 protsenti vähem kaloreid kui alkoholi sisaldavas veinis. Paljudes meie veinides on kaloreid vähem kui puuviljamahlades.
Sportlased ja fitnessi- entusiastid
Me kõik teame, et spordiga tegeledes eelistavad inimesed elada tervislikku elu. Intensiivse treeninguperioodi ajal jälgida hoolikalt, mida süüa ning hoiduda alkoholist.
Isegi mõõdukas alkoholi tarbimine võib võistlusspordi puhul tulemusi mõjutada ja inimesed, kes valmistuvad suureks spordivõistluseks, otsustavad tihti alkoholist loobuda.
Rasedad ja imetavad emad
Meie alkoholivabad veinid on sobivad last ootavatele naistele ega kahjusta loodet, vajadusel konsulteerige siiski arstiga. Raseduse ajal vahendub ema poolt söödu-joodu platsenta kaudu lootele. Tõestatud on, et alkoholi joomine raseduse ajal kahjustab beebit. Ema toiduvalik rinnaga toitmise ajal mõjutab vastsündinud beebit. Mõne toiduaine või joogi jäägid, mida laps emapiimaga saab, võivad ärritada lapse seedimist ja põhjustada kahjulikke nahareaktsioone. Õigem on imetamise ajal loobuda alkoholi tarbimisest. Meie alkoholivabad veinid sobivad last imetavatele naistele ega kahjusta vastsündinuid.
Eakad
Pensionile jäänud aktiivse seeniorina kasutate igat võimalust end liigutada, et teie keha püsiks kaua nooruslik ja terve. Olete aga kuulnud, et tervisele on kasulik juua vahel klaas punast veini. Teaduslike uuringutega on tõestatud, et punase veini tervislikud mõjud ei tulene mitte alkoholist vaid flavonoididest, mida sisaldab ka dealkoholiseeritud veinid. Alkoholivabas veinis on 75 protsenti vähem kaloreid kui alkoholi sisaldavas veinis.
Pidulik jook töökohal
Pidustuste ajal tuleb ette, et töökohal pakutakse vahel ka alkoholi. Võib ju tekkida kiusatus end lõdvaks lasta ja võtta rohkem kui üks pokaal, aga me ei tohi unustada, et alkohoolsete jookide tarbimine töökohal toimub tööandja vastutusel. Alkohol võib olla ohtlik töötajate turvalisusele ja ohutusele. Alkoholil on tugev füsioloogiline mõju, see toob kaasa tähelepanu hajumise ja nägemise halvenemise, mis suurendab riski õnnetusse sattuda ükskõik kas siis töö juures või koju sõitmise ajal. Läbiviidud uuringute kohaselt on 10 kuni 20 protsenti töökohal toimuvatest õnnetustest otseselt seotud alkoholiga. Nautige oma kolleegidega koosolemist ning veetke lõbusalt ja pidulikult aega valides just alkoholivabad veinid ja vahuveinid!
Alkoholivabad tooted, milledes puudub täielikult alkohol 0.0 % võimaldavad juhtidel nautida peol veini või õlut ja mitte tunda hirmu rooli istumise pärast. Joobes juhtimine on tõsine kuritegu.
Kuna alkoholivaba veini müüakse veinipudelites, see lõhnab ja maitseb nagu tavaline vein, võib teil tekkidagi mulje, et joote tavalist veini. Antud situatsioon võib põhjustada nn. platseeboefekti ja viia teid kainuselt taas alkoholi tarbimise juurde. Vahel eelistavad inimesed, kes püüavad alkoholismist jagu saada, juua alkoholivaba õlut ja veini vahelduseks mahladele ja mineraalveele.
Meie joogid ei sobi kellelegi, kes kasutavad mõnda alkoholivastastest meetoditest (ravimid, alkoholiampullid, süstid)!